Care este rolul notarului public in societate?

Cand vine vorba despre realizarea unei chestiuni legale, notarul public este persoana care ofera partilor implicate informatiile de care acestea au nevoie intr-un mod obiectiv si corect. El trebuie sa urmareasca ca drepturile tuturor celor implicati sa fie respectate in permanentanta, iar toate actiunile sa fie legale.

Orice persoana are dreptul conform legii sa beneficieze de servicii notariale Resita. Nu se poate tine cont de nationalitate, de limba vorbita, religie, etnie, sex, opinie, apartenenta politica, avere ori originea sociala.

Este foarte probabil ca cel putin una dintre parti sa aiba o lipsa de cunostinte in domeniul pentru care se solicita asistenta notarului. Astfel, specialistul trebuie sa se asigure ca persoana in cauza nu va avea de pierdut sau nu se va simti inferioara in comparatie cu restul partilor.

De asemenea, un aspect foarte important cand vorbim despre un notar public este pastrarea in permanenta a confidentialitatii. Aceasta se aplica atat pentru documentele juridice intocmite, cat si pentru informatiile pe care acesta le afla. Desigur, exista exceptii atunci cand legislatia il dezleaga pe notar.

In ceea ce priveste documentele cu caracter profesional ce intra in posesia notarului public si toate ce se afla in birourile acestuia devin inviolabile conform legii. Astfel, ele nu pot fi verificate sau ridicate dcat atunci cand legea o cere.

Care sunt atributiile unui notar public?

Un notar public are foarte responsabilitati, dar in permanenta el trebuie sa urmareasca sa respecte legislatia si normele pe baza carora activeaza. In plus, expertul trebuie sa poata identifica solutii pentru raporturile juridice care ii sunt prezentate de catre parti, in mod legal.

Principala activitate a notarilor este aceea de redactare a actelor juridice si procedurilor notariale in acord cu vointa partilor implicate intr-o speta si in limitele impuse de lege si de creare a unui mediu optim pentru ambele parti care au cazut de acord intr-o speta.

De asemenea, trebuie sa identifice autenticitatea conventiilor, asa incat sa le poata oferi putere excecutorie si probatorie, aminteste website-ul www.notar-romania.net. O obligatia clara a notarului este de a se asigura ca toate documentele realizate sunt corecte din punct de vedere legal. In plus, el nu poate incheia nici un document pana nu hotaraste daca ambele parti au fost de acord in mod voit sa faca acest lucru si in cunostinta de cauza.

Pe langa sarcinile pe care le-am amintit deja, notarul are dreptul si de a oferi consiliere juridica de specialitate. Acesta nu este punctul forte, dar este un drept de care va puteti folosi de fiecare data cand situatia o cere. Consilierea se ofera in general in ceea ce priveste: opiniile notariale, sfaturi, documente justificative, participarea la negocieri sau consultanta fiscala.

In ceea ce priveste documentele pe care un notar are dreptul de a le certifica sau autentifica, exista un numar foarte mare ce trebuie amintitite. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: contractele de vanzare-cumparare, imputernicirile, procurile, contractele de mandat si multe altele.

Nu in ultimul rand, notarul public mai are atributia d a elibera certificate de mostenire: de calitate sau de legatar. Acest lucru se realizeaza printr-o procedura de succesiune, unde notarul va certifica toate documentele ce nu sunt solicitate de lege in original. De asemenea, aici este locul in care se pot incheia si testamente.